Blog: Monumentale Heemhuisje op Google Streetview

De afgelopen tijd werkte ik aan een bijzonder project. Ik fotografeerde een monumentaal pand in Hoogerheide voor Google Maps/Streetview. Heemhuis ’t Kwartier stamt uit het jaar 1875. Het is één van de weinige arbeidershuisjes uit die tijd met een bijpassende heemtuin. Het huisje wordt beheert door Heemkundekring Het Zuidkwartier, waarmee ik samenwerkte voor dit project.

Via Google Maps kan iedereen een kijkje nemen in de tuin en het huisje. Doormiddel van muisbewegingen kun je niet alleen rondkijken, maar ook voortbewegen, alsof je echt door het huisje loopt. Je kunt zelfs ervaren hoe het is om in de bedstee te zitten. Voor het gemak heb ik ook de website www.heemhuisje.nl aangemaakt. Bezoek je die site, dan sta je direct aan de poort van het huisje.

Ik maakte in een ochtend ongeveer 35 foto’s met mijn 360-graden camera. Nadat ik deze bewerkt had heb ik ze aan Google Maps toegevoegd. Iedereen kan nu via Google maps of via Heemhuisje.nl virtueel rondlopen in het monument.

Ik ontving enthousiaste reacties van beheerder Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Zuidwesthoeken gebruiker Heemkundekring Het Zuidkwartier. Zij zijn blij met deze laagdrempelige manier om mensen in aanraking te laten komen met de lokale geschiedenis. Voor mij was het een mooi project om te laten zien wat de mogelijkheden zijn met 360-fotografie.

Dagblad BNDeStem plaatste een mooi artikel op de website en in de krant: “Via Google Maps in de bedstee van Heemhuis ’t Kwartier Hoogerheide

artikel-heemhuisje-google-bn